Home
Activiteiten
Educatie
Museum
Bezoek
 
     
 
     
  Activiteiten  
     
     
  Molen officieel geopend bij De Sûkerei

14-10-2016 De poldermolen "De Mearmin" is gerestaureerd en de nieuwste aanwinst van openluchtmuseum De Sūkerei aan de Trekwei te Damwāld.
Op vrijdagmiddag 14 oktober was de officiële opening door Albert van der Ploeg, wethouder van Gemeente Dongeradeel, en Emke Peterson, wethouder van Gemeente Dantumadeel.
Onder het toeziend oog van genodigden en mooi verklede vrijwilligers werd de openinghandeling verricht door het aanbrengen van een plaquette in de muur.
Een drietal vrijwillige molenaars zal de watermolen draaiende houden. Op het omliggende terrein is de waterhuishouding opnieuw ingericht, en kan thans door de molen worden bemaald.

De molen uit 1892 komt van oorsprong in Roodkerk.
In 1968 heeft de bekende industriėle ondernemer Pier Prins de poldermolen verplaatst naar het Geastmermeer onder Dokkum. In 1990 heeft het de status van rijksmonument verkregen. Het werd eigendom van Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel en is in 2014 overgenomen door stichting De Sūkerei.
In juni is de restauratie van de poldermolen afgerond op het terrein van openluchtmuseum De Sūkerei in Damwāld. Een prachtige aanvulling voor het museum.

Bezichtiging tijdens de openingstijden van het museum van dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Afhankelijk van de weersomstandigheden en bezetting, draait de molen op woensdag- en zaterdagmiddag. Daarbuiten op afspraak of indien de vlag uit is. U bent van harte welkom!

Meer foto's en filmpjes o.m. op:
RTV NOF
Omrop Fryslân
 
     
     
  
     
 
       
   
       
       
  © De Sukerei / ItKin Design    
vrijwilligers informatie vrijwilligers informatie links sponsoren