Op zaterdag 8 juli viert openluchtmuseum De Sûkerei te Damwâld haar 15 jarig bestaan met een feestelijke “Jubileumdei”. Er staat deze dag een grote verscheidenheid aan activiteiten op het programma.

De bekende zangeres Griet Wiersma komt zingen en doet sketches van de bekende typetjes.
Een grote dorsmachine op stoom laat zien hoe vroeger werd gedorst.
Boogschieters geven demonstraties en men kan zelf meedoen.
Kinderen kunnen pony ritjes maken over het terrein, en met de paardentram kunnen ritjes worden gemaakt door natuur en bos van het naastgelegen terrein.
Er is muziek met oude (meezing)liedjes, en kinderen kunnen op keyboards spelen.
Een houtzaag kunstenaar maakt ter plekke een prachtig beeld, en waterballen liggen in ´de draei´ klaar voor de kinderen.
Curiosa en brocante kan worden gekocht, en trekzakmuzikanten zorgen overal op het terrein voor een gezellige sfeer. Er zijn demonstraties van oude ambachten en er staan marktkramen op het terrein met voor elk wat wils.

Vijftien jaar geleden werd het openluchtmuseum gereconstrueerd met een oude cichoreidrogerij (ontvangst- en expositieruimte) en drie wâldhúskes, allen uit de directe omgeving van Damwâld.

In de cichoreidrogerij wordt het verhaal vertelt van de cichorei verwerking. Vroeger was het een surrogaat voor koffie, tegenwoordig wordt cichorei ondermeer verwerkt als glucosevervanger in allerlei suikervrije producten.

De drie wâldhúskes vertellen elk hun eigen verhaal over; vissen en jagen, ambacht en handel, en gemengd boerenbedrijfje.

De laatste aanwinst is poldermolen De Mearmin, deze is te bezichtigen en kan tevens het museumterrein bemalen.

Natuurlijk zijn de vrijwilligers deze dag sfeervol gekleed in de tijd van toen, zij ontvangen u graag.

Iedereen is van harte uitgenodigd op zaterdag 8 juli bij openluchtmuseum De Sûkerei, Trekwei 8a te Damwâld van 10.00 tot 17.00 uur.

Deze dag geldt er een speciaal feesttarief van 5 euro, en kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Tijdschema activiteiten:

De gehele dag staat er tussen 10.00 – 17.00 uur een grote verscheidenheid aan mooie activiteiten op het programma.